"Yengeç Gemisi [Manga]"

Kitabın Adı: Yengeç Gemisi (Manga)
Orijinal Adı:  Kanikosen (Japonca)
Yazarı: Takici Kobayaşi
Mangalaştıran: Variety Art Works – East Press
Çeviren: H.Can Erkin
Yayınevi: Yordam Yayınları
Türü: Manga, Dram, Yaşanmışlık, Kölelik
Sayfa Sayısı: 192
Satın Al: D&R   İdefix   Oku Oku   Arkadaş

Tanıtım Bülteni / Arka Kapak:
20.yüzyılın ilk yarısında Japonya’nın kuzeyinde bir yengeç işleme gemisinde, işçilerin insanlık dışı koşullara karşı gerçekleştirdiği bir başkaldırının öyküsü.

East Press’in Kapital Manga ile aynı dizi içinde yayınladığı Yengeç Gemisi, Japon edebiyatının 20.yüzyıl klasiklerinden birinden uyarlanmıştır. Yazarı Takici Kobayaşi, 1920’lerde yükselen Japon proleter edebiyatının öncülerinden. Gözaltında işkence edilerek öldürülen bir romancı. Yazarın bu ünlü romanı, 2008 yılında manga (çizgi roman) olarak yayınlanınca büyük ilgi görerek 1 milyona yakın bir satış rakamı elde etti.

1920’li yılların sonları… Japonya’nın kuzeyinde, kutuplara yakın Hokkaido Limanı’ndan demir alan bir gemi, bir çeşit yüzer fabrika; Japon ordusunun ihtiyacını karşılamak üzere yengeç işliyor. Av takalarıyla çıkarılan yengeçler, gemide işlenerek konserve yapılıyor. Ama çalışma koşulları insanlık dışı. Gemide çalışanlar, yoksul ailelerden gelen köylü çocukları, işçi taşeronlarının tuzağına düşmüş, borçlandırılarak çalışmak zorunda bırakılmış insanlar. Hiçbir hakları, sosyal güvenceleri yok.

Başlarında Tokyo’daki malikanelerinde oturan patronların uşaklığını yapan bir şef var. İşçileri öldüresiye çalıştırıyor. Ödül (iki paket filtresiz sigara) ve ceza (kızgın demirle dağlama) sistemi işletiliyor. Fırtınalı bir havada yolunu kaybeden bir av takası, Sovyet-Rus gemisi tarafından kurtarılıyor. Takadakiler, içlerine bilinç tohumları ekilmiş olarak gemiye dönüyorlar. Bu bilinçlenmenin de etkisiyle çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başkaldırıyorlar…

Yorum
Bu yengeç gemisindeki insanlar bir köleden farksız. Günlük 16-18 saat çalışmaları gerekiyor ve bu süre zarfında biraz tempoları düştüğünde hemen işkence başlıyor.

Takici Kobayaşi’nin tam olarak ele aldığı konular bunlar ve daha fazlası diyebiliriz.

Karakterimiz Morimato ailesine yardım etmek için evinden ayrılıp sözde yengeç gemisine katılır ve buradaki işkencelere şahit olur ve bir kaçına da maruz kalır. Bir süre sonra da artık bu işkencelere göz yumamayacağını anlayınca tüm gemideki sözde çalışan kölelerle iş birliği içerisinde gemide bir ayaklanma başlatacaktır.

Bu arada kitap mangaya uyarlanmasının yanında bir de sinemaya uyarlanmıştır.

Kitaptan Kareler:

~~Yazımda Bahsettiğim Filmin Fragmanı~~


Puanlama:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kopyala-Yapıştır yaparak İfade bırakabilirsiniz!
😂😉😊😋😍😘😗😙😚🙂🤗😇🤓🤔😐😑😶🙄😏😯🤐😮😥😣😒😓😔😕🙃😟😞😖🙁😢😭😦😰😳😵😡😠