"Zaman Makinesi"



Kitabın Adı: Zaman Makinesi
Orijinal Adı: The Time Machine
Yazarı: Herbert George Wells
Çeviren: Volkan Gürses
Yayınevi: İthaki Yayınları
Türü: Bilim-Kurgu, Distopya
Sayfa Sayısı: 121

Tanıtım Bülteni / Arka Kapak:
O gün hiçbirimiz zaman makinesine inanmadık galiba.

"Güç ihtiyacın ürünüdür; güvenlik güçsüzlüğü arttırır." (Sayfa: 51)

"Zengin varlık ve konforundan, emekçi ise yaşam ve işinden emin kılınmıştı. Şüphesiz oradaki o kusursuz dünyada çözülmemiş hiçbir işsizlik problemi, hibir toplumsal sorun kalmamış ve bunu büyük bir sessizlik izlemişti." (Sayfa: 105)

Yorum

H.G. Wells, “Zaman Makinesi” kitabı ile sizleri geleceğe bir yolculuğa çıkarıp 802.701 (sekiz yüz iki bin yedi yüz bir) yılına götürüyor.
Zaman yolcusu diye adlandırdığımız karakterimiz yazarımıza, bir psikologa ve dostuna zamanın dördüncü bir boyutu olduğuna inandıramıyor ve icat ettiği makineyi kabul ettiremiyor. Aradan sekiz gün geçtikten sonra karakterimiz dostlarının kapısında belirir ve durumu perişan, aç ve yaralı bir haldedir. Ertesi gün, hikayesini dostlarına anlatmaya başlar. O, zamanda bir yolculuk yaparak önce ilk insanların zamanına (mağara devrine) ardından da, geleceğe, yani, 802.701 yılına gider. Burada tam bir kargaşa ve yıkım hakimdir. Güneş aşırı yakıcıdır ve artık canavarlaşmaya başlamış insan ırkı yer altında mağaralarda yaşamaya başlamış ve kör olmuştur. Kısacası, insanlar maymunlardan değil de, köstebeklerden gelmiş gibidir. Eloiler ve Marlocklar adlı iki kabile vardır ve Marlocklar Zaman Yolcusu’nun zaman makinesini çalmışlardır. Şimdi zaman makinesini bulmalı ve oradan kurtulmalıdır.

Okurken eski bir bilim-kurgu filmini izliyormuş gibi olduğum “Zaman Makinesi” kitabı  maalesef beni pek tatmin edemedi. Dediğim gibi efektleri zayıf bir film gibiydi. Yalnız şunu da söylemeliyim ki, yazarın hayal gücü gerçekten geleceği görmekte oldukça başarılıymış. Yıllar öncesinden güneşin soğumak yerine ısınacağını ve dünyaya kötü etkileri olacağını da, görebilmiş. Beni bu kitabı pek tatmin etmese de, yazar hakkındaki görüşüm elimdeki “Görünmez Adam” kitabını okuduktan sonra belki değişebilir.

Puanlama:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kopyala-Yapıştır yaparak İfade bırakabilirsiniz!
😂😉😊😋😍😘😗😙😚🙂🤗😇🤓🤔😐😑😶🙄😏😯🤐😮😥😣😒😓😔😕🙃😟😞😖🙁😢😭😦😰😳😵😡😠